Движението срещу расовата дискриминация Black Lives Matter е номинирано на Нобеловата награда за мир за 2021 г., съобщава "The Guardian".

Норвежкият депутат Петер Ейде обосновава номинацията с факта, че движението е накарало не само САЩ, но и други страни да обърнат внимание на проблема с расизма в собствените си общества.

"Смятам, че един от ключовите проблеми, с които се сблъскваме, не само в Америка, но и в Европа, и Азия, това е задълбочаването а конфликта, основан на неравенството. Black Lives Matter се превърна в много важно световно движение за борба с расовата несправедливост. Активистите постигнаха огромен успех по отношение на по-голямата осъзнатост и осведоменост за расовата несправедливост." - смята Ейде.

90% от американците: Расизмът и полицейската жестокост са проблем

90% от американците: Расизмът и полицейската жестокост са проблем

52% подкрепят Джо Байдън за президент, а 40% - Тръмп

По думите му, участниците в движението са успели да "мобилизират хората от всички социални групи, не само афроамериканците, не само потиснатите хора - това беше широко движение, различно от неговите предшественици".

Движението беше основано през 2013 г., след като чернокожият младеж Трейвън Мартин беше прострелян смъртоносно, а стрелецът беше оправдан.

Обама: Можеше аз да съм Трейвън Мартин преди 35 години

Обама: Можеше аз да съм Трейвън Мартин преди 35 години

Във връзка с процеса срещу Джордж Цимерман, който простреля Мартин, американският президент Барак Обама призова американското общество да се въздържа от насилие. Той заяви, че трябва да бъдат преразгледани законовите текстове за самоотбраната…