Норвежкият премиер Ерна Солберг обяви в понеделник, че правителството е решило да отложи последния етап на облекчаване на мерките до края на юли или по-късно, в зависимост от развитието на епидемиологичната ситуация, съобщава "Ройтерс".

Тя добави, че макар настоящият процент на заразяване да е нисък, има опасения, че вариантът Delta може да причини четвърта вълна

Норвежкото правителство ще прегледа данните отново в края на юли или началото на август, каза премиерът.

През тази седмица ще бъдат премахнати някои мерки, включително разрешаване на зрители за събития на открито и облекчаване на социалното дистанциране за ваксинирани хора.

Швеция удължава до 31 август ограниченията за пътуване

Швеция удължава до 31 август ограниченията за пътуване

Няма ограничения за влизане за пристигащи от Дания, Финландия, Исландия и Норвегия

Правителството също така планира да ваксинира 16 и 17-годишните, след като всички на възраст над 18 години са имунизирани, ако официалните данни доказват безопасността на ваксините за по-младото население.

Мерките, които ще останат, включват барове и ресторанти, ограничения за 20 души на събирания в частни домове и ограничения за развлекателни спортове за възрастни.

"Съществува риск вариантът Delta да причини четвърта вълна от инфекция в неваксинираната част от населението, сред тези, които са получили само една доза или са в уязвими групи", коментира Солберг.

Преболедувалите и ваксинираните срещу COVID-19 влизат свободно в Норвегия

Преболедувалите и ваксинираните срещу COVID-19 влизат свободно в Норвегия

Мярката влиза в сила от днес

СЗО заяви, че Delta се превръща в доминиращ в световен мащаб вариант на COVID-19, пораждайки опасения дали съществуващите ваксини ще работят срещу него.

Този месец Delta може да се превърне в доминиращ вариант в Норвегия, заяви здравният министър.

Почти две трети от пълнолетните в Норвегия са получили първата доза ваксина срещу COVID-19 и 37% от пълнолетните са напълно ваксинирани, според Норвежкия институт за обществено здраве.

По мярка, която вече бе обявена, пътуване без карантина е разрешено от понеделник от редица европейски държави, включително популярните туристически дестинации на Франция, Хърватия и Италия.

Франция очаква 4-та Covid вълна през юли

Франция очаква 4-та Covid вълна през юли

Поради силно заразният вариант Delta