Говорителят на френското правителство Габриел Атал заяви в понеделник, че страната може да изпита четвърта вълна от коронавирус още през юли поради силно заразният вариант Delta

"В продължение на седмици положението у нас се подобряваше значително благодарение на усилията на французите и ваксинациите. Това, което виждаме сега, е, че след малко по-малко от седмица тенденцията изглежда се обърна и епидемията се възстановява", заяви Атал в ефира на France Inter.

Експертите смятат, че около 25% от новите инфекции с COVID-19, регистрирани във Франция миналата седмица, са от варианта Delta на вируса.

Запитан за изявления на министъра на здравеопазването Оливие Веран, Атал потвърждава, че четвърта вълна през юли "е възможна". Той припомня, че в Обединеното кралство "наблюдавахме взрив (на случаите), който се случи много бързо след първите предупредителни знаци и можем да считаме, че тези знаци се виждат днес в нашата страна".

Във Франция вариантът Delta "набира много бързо" скорост, "удвоява се почти всяка седмица", отбелязва Атал.

Той обаче подчертава, че нарастването на броя на случаите през последните дни е очаквано, "ние също така отворихме всичко."

От друга страна, Атал допълва, че този ръст в случаите "не е неизбежен" и че Франция "има коз, за ​​да предотврати нова вълна, която може да обхване нашите болници, това е ваксинацията".

Той многократно призовава французите да се ваксинират, припомняйки, че това поне засега е единствената известна ефективна защита срещу Covid-19 и вариантът, "всяка допълнителна ваксинация е една малка победа срещу вариант Delta".

Франция подпомага здравната система със 7 милиарда евро

Франция подпомага здравната система със 7 милиарда евро

Иновации, които трябва да помогнат след натиска върху болниците