Норвегия предупреди, че ще затвори водите си за риболовни кораби от ЕС и Великобритания, ако трите страни не постигнат споразумение до 1 януари, информира АФП.

Скандинавската държава, която не членува в Общността, има споразумение за риболова с Общността от 1980 г., но условията трябва да бъдат предоговорени след напускането на Великобритания.

Великобритания, Норвегия и Исландия сключиха временно търговско споразумение

Великобритания, Норвегия и Исландия сключиха временно търговско споразумение

Повечето стоки няма да бъдат облагани с мита

Разговорите с ЕС и Великобритания за споразумение за риболова 2021 са блокирани заради забавянето в преговорите за Брекзит между тези две страни, обяви министърът на риболова Од Емил Ингебригтсен пред депутати в Осло.

Ако нямаме споразумение до 1 януари, ние няма да отворим икономическата зона на Норвегия за риболовни кораби от ЕС и Обединеното кралство, предупреди той.

Споразумението между Норвегия и ЕС гарантира реципрочен достъп до риболовните им води.

През септември Норвегия и Великобритания обявиха двустранно споразумение, което предвижда ежегодни разговори за квотите.

Ингебригтсен заяви още, че Осло и Брюксел са се съгласили да започнат преговори за подобно споразумение от следващата година.

Отдавна заявяваме пред ЕС, че се нуждаем от тристранно споразумение и сега топката е в полето на Общността, подчерта министърът.

Ако не бъде сключено споразумение, норвежките риболовни кораби няма да бъдат пускани във водите на ЕС.