Гражданите на САЩ ще бъдат задължени да носят маски в обществения транспорт, включително самолети и влакове, считано от 1 февруари, според новия ред на Американските центрове за контрол на заболяванията (CDC), насочен към предотвратяване на по-нататъшното разпространение на коронавируса, предаде "Спутник".

"Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) издадоха заповед на 29 януари 2021 г., изискваща носенето на маски от пътници, за да се предотврати разпространението на вируса, причиняващ COVID-19", се казва в изявление на властта, като добави, че заповедта влиза в сила от 1 февруари.

Мярката се отнася за всички пътници на обществени превози, включително самолети, кораби, фериботи, влакове, метро, ​​автобуси, таксита, таксиметрови превози, както и транспортни оператори - екипаж, шофьори, кондуктори и други работници - и оператори на транспортни центрове , като летища, автобусни или фериботни терминали.

 Байдън призовава американците да носят маски през първите му 100 дни

Байдън призовава американците да носят маски през първите му 100 дни

Помолил е Антъни Фаучи да бъде негов съветник...

Хората трябва да носят маски, които покриват устата и носа, когато чакат, качват се на борда, пътуват или слизат от обществените превози. Хората трябва също да носят маски, когато влизат или в помещенията на транспортен възел в САЩ ", се добавя в изявлението.

По-рано тази седмица американският президент Джо Байдън обяви нова изпълнителна акция, която разшири изискванията за маскиране на междудържавни пътувания "като във влакове, самолети и автобуси". В сряда той наложи да се носят маски за лице и да наблюдава социално дистанциране върху федералната собственост.

Досега САЩ са потвърдили над 25,9 милиона случая на новия коронавирус, включително 436 810 смъртни случая, според американския университет "Джон Хопкинс".