Хората, които остават до късно и се излежават повече, е по-вероятно да умрат по-млади за разлика от тези, които стават от сън рано.

Това става ясно от проучване на Университета на Съри и Северозападния университет в Чикаго, цитирано от АФП.

В изследването са участвали повече от 430 000 души във Великобритания, които са на възраст между 38 и 73 г. То е проведено в рамките на 6 г. и половина. 

Установено е, че "нощните птици" имат 10% по-голям риск да умрат по-рано в сравнение с ранобудните хора.

27% от анкетираните заявяват, че "определено са ранобудни", 35 на сто - "по-скоро ранобуден от "нощна птица"; 28% - по-скоро "нощна птица", отколкото ранобуден" и 9% казват, че "определено са "нощни птици".

Респондентите също така са разкрили информация за теглото си, дали пушат цигари и социално-икономическия си статут.

През периода от 6 г. и половина са регистрирани смъртни случаи в групата от анкетирани - малко над 10 500 души.

Хората, които остават до късно, авторите разбрали, имат 10% по-голям риск да умрат преждевременно в сравнение с тези, които стават рано. "Нощните птици" също е по-вероятно да имат психологически проблеми, диабет, респираторни и храносмилателни проблеми, а също така спят по-малко часове. Тази група от хора е по-вероятно да пуши цигари, да консумира алкохол и кафе и да взема наркотици.

Според авторите по-високият риск произхожда от това, че хората имат вътрешен биологичен часовник, който не отговаря на външната им среда.