Първият енергоблок на беларуската атомна централа БелАЕС беше изключен поради задействане на системата за защита на генератора, съобщава беларуското министерство на енергетиката.

От министерството уточняват, че спирането на енергоблока е станало по време на пробна експлоатация, в рамките на която се тестват системите и оборудването. От ведомството уверяват, че радиационният фон в района на централата е в определените норми.

БелАЕС е първата атомна централа в Беларус, построена е руската компания "Росатом". Тя беше открита тържествено в началото на ноември - тогава президентът на страната Александър Лукашенко заяви, че моментът е исторически, а Беларус е "станала ядрена държава".

На следващия ден енергоблокът спря работа заради повреда в оборудването.

Беше пуснат отново на 19 ноември след поредица от спирания.

На 1 декември беларуското министерство на енергетиката обяви, че се възобновяват комплексните изпитания на първи енергоблок - на фона на съобщения в мрежата Telegram за проблеми в работата му.

Литва прекрати вноса на електроенергия от Беларус заради пускането на съвместна АЕЦ с Русия

Литва прекрати вноса на електроенергия от Беларус заради пускането на съвместна АЕЦ с Русия

Централата е на 50 км от Вилнюс...

Междувременно съседна Литва определи като безотговорно пускането на централата в експлоатация и призова тя да бъде спряна докато не бъдат изпълнени най-високите стандарти за ядрена сигурност и екологичните изисквания.