На Балканите е открит нов мигрантски коридор, използван от мигранти, които бягат от конфликти или бедност в Близкия изток, Северна Африка и Азия, информира "Ройтерс".

През тази година се е увеличил броят на мигрантите, опитващи се да достигнат до Западна Европа през Албания.

Мигранти, събрали се пред център за бежанци в Тирана, разкаха пред "Ройтерс", че искат да си намерят работа в различни страни членки на ЕС.

"Маршрут на джамиите" - новият път на мигрантите през Балканите

"Маршрут на джамиите" - новият път на мигрантите през Балканите

Джамиите предлагат подкрепа на мигрантите

Но потокът от мигранти, насочил се към Хърватия, преминавайки през Албания и Черна гора, остава умерен в сравнение със стотиците хиляди, които заляха Западна Европа по време на европейската мигрантска криза през 2015 г.

Тази година броят на мигрантите се е увеличил. Официални представители съобщиха, че албанските власти са хванали 2 311 мигранти за първите пет месеца в сравнение със 162-ма за периода януари-май 2017 г. и двойно повече в сравнение с 1000 мигранти за цялата минала година.

По време на кризата през 2015 г. мигрантите се опитваха да се доберат до Западна Европа през Гърция, Македония, Сърбия и Хърватия.

Затоплящото се време насърчава мигрантите да бягат от препълнените гръцки лагери, макар че Атина смята, че за момента успява да контролира потока. През миналия месец обаче Албания поиска помощ от Австрия.

Официални представители от региона проведоха среща в Босна тази седмица, за да обсъдят отговор срещу увеличаващия се трафик по новия коридор. Повече от 5 500 бежанци и мигранти са навлезли в Босна през тази година.

Албанската полиция съобщи, че е арестувала няколко души тази година за трафик на мигранти. Тази седмица са задържани двама алжирци до границата с Черна гора.

Правителството иска помощ, за да увеличи патрулите по гръцката граница. Тирана приветства решението на Фронтекс да изпрати служители за подпомагане на действията срещу трафика на имигранти.

Хърватската полиция съобщи, че охранява границите и през тази година са задържани 144 души за трафик на мигранти.

Австрийският канцлер Себастиан Курц и премиерът на Албания Еди Рама постигнаха съгласие в края на май, че трябва да се справят с проблема преди да се разрасне като през 2015 и 2017 г. Курц предложи финансова помощ на Тирана.