Началникът на дирекция "Убежище, миграция и права на човека" Петер Вебингер във вътрешното министерство на Австрия предупреди, че се създава нов мигрантски маршрут през Балканите, наречен "маршрут на джамиите", съобщават сръбски медии.

По този маршрут, както обяснява Вебингер, джамиите предлагат подкрепа на мигрантите.

Вебингер е убеден, че нарастващият брой бежанци води до "напрегната ситуация", която няма да се развива толкова драматично както през 2015 г., "въпреки че има подобен потенциал в кризисни региони".

Полицията в Хърватия стреля по микробус с мигранти на границата

Полицията в Хърватия стреля по микробус с мигранти на границата

Деветима са ранени

Експертът от австрийското вътрешно министерство вижда опасност от голям приток на мигранти през следващата година, освен ако не бъде извършена необходимата подготовка.

Нарастването на броя на мигрантите през 2014 г. доведе до резултата, който имахме през 2015 г., а това може да стане през 2019 г. Новият маршрут на мигрантите през Балканите, който се създава понастоящем, минава през Албания, Черна гора или Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия, като експертите в тази област го наричат "пътя на джамиите", тъй като джамиите по трасето подпомагат мигрантите в придвижването им.

Крайнодесните в Германия настояват за разследване на Меркел заради мигрантите

Крайнодесните в Германия настояват за разследване на Меркел заради мигрантите

Според тях тя е нарушила закона

Австрийските медии също така посочват редица видеоклипове на арабски, публикувани в интернет, които подробно описват маршрута през Балканите, като крайната цел са богатите страни от Западна Европа. Вебингер отбелязва, че е налице "възможност за такова развитие на ситуацията, която би могла да доведе до увеличаване на бежанската вълна".

В тази връзка той се позовава на либерализирането на визовия режим за иранците, които вече могат да летят директно до Сърбия, а много от тях могат да продължат пътуването си до Австрия или Германия.

Вебингер смята, че Австрия този път е добре подготвена за миграционни вълни. Той посочва, че "този, който иска свобода на движение в рамките на Шенгенското пространство, трябва също така да подкрепи по-силна защита на външните граници на ЕС".

Черна гора може да вдигне ограда по границата с Албания заради мигрантите

Черна гора може да вдигне ограда по границата с Албания заради мигрантите

Информацията разкри представител на черногорското правителство