Черна гора, която отчита увеличение на мигрантския поток през страната по нов маршрут към ЕС, обмисля да вдигне ограда по границата с Албания за спиране на нелегалните имигранти.

Информацията разкри представител на черногорското правителство, цитиран от "Ройтерс".

Трафиканти на мигранти създадоха нов коридор на Балканите, който преминава през Гърция, Албания, Черна гора, Босна и Хърватия.

Босна и Херцеговина все още не може да се оправи с хиляди мигранти, които са блокирани в държавата, след като преминаха през коридора Турция-Гърция-Македония-Сърбия през 2016 г., който вече е затворен, след като Анкара се съгласи да спре потока от имигранти в замяна на помощ от ЕС и други отстъпки.

"В случай на по-голям наплив на имигранти, ние може да вдигнем бодлива ограда по границата с Албания", предупреди Войслав Драгович, директор на черногорския отдел за контрол на държавната граница.

Драгович добави, че албанските власти често отказват да приемат връщаните от Черна гора мигранти според двустранно споразумение за реадмисия.

Много държави подсилиха границите си с физически препятствия. Унгария вдигна ограда по границата със Сърбия и Хърватия по време на кризата през 2015 г.