Проучване за използването на хидроксихлорохин в Бразилия за лечение на коронавирус е установило, че лекарството е неефикасно. Това е пореден удар върху президента Жаир Болсонару, който лансираше лекарството да се използва срещу вируса, информира АФП.

COVID-19: Бразилия с почти рекордните близо 60 000 новозаразени за денонощие

COVID-19: Бразилия с почти рекордните близо 60 000 новозаразени за денонощие

Още 1 311 починали през последните 24 часа

Клиничният тест е извършен в 55 болници в Бразилия. Резултатите от изследването са публикувани в журнала New England Journal of Medicine. Тествано е дали хидроксихлорохинът подобрява състоянието на пациентите с леки до умерени симптоми. При клиничния тест медикаментът е тестван върху пациенти с коронавирус без или в комбинация с антибиотика азитромицин.

Правителството на Болсонару препоръчва от май лекарите в Бразилия да изписват хидроксихлорохин или лекарството против малария хлорохин, плюс азитромицин.

Бразилия с повече от 2,2 млн. случая на Covid-19

Бразилия с повече от 2,2 млн. случая на Covid-19

Страната е на второ място в света

Като президента на САЩ Доналд Тръмп, който той хвали, Болсонару рекламираше хидроксихлорохина като ефикасно лечение срещу коронавируса. Дори самият крайнодесен лидер се хвали, че взема лекарството.

Но при направеното проучване е установено, че лекарството е неефикасно срещу коронавируса и дори има потенциални странични ефекти.

Болсонару продължава да дава положителна проба за коронавирус

Болсонару продължава да дава положителна проба за коронавирус

Извършеният на президента тест вчера, 21-и, показа положителен резултат

Изследването, в което са включени 667 пациенти, също е установило, че при тези, които са вземали хидроксихлорохин, се е увеличил рискът от сърдечни и чернодробни проблеми.

Авторите обаче признават, че проучването не е пълно и има някои ограничения.

Бразилия има най-много заразени с коронавирус след САЩ. В латиноамериканската държава са потвърдени 2,3 милиона случая и 84 000 починали.