ПушачКметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и Градския съвет постигнаха съгласие относно закона, забраняващ пушенето почти във всички барове и ресторанти, както и на работните места.

В момента в града не се пуши в ресторантите с повече от 35 места, но в баровете е позволено. Пушачите вече са прогонени от баровете, ресторантите, офисите, басейните, залите за лото, бинго и боулинг. Като цяло, новите правила обхващат над 13 000 заведения.

Очаква се законопроектът да бъде приет на заседанието на градския съвет на 18 декември, независимо протестите на собствениците на заведенията, които се жалват, че тази забрана ще наруши техните права и ще ощети туризма и бизнеса им, пише днес електронното издание NEWSru, позовавайки се на публикация във The Washington Post.

Блумбърг, който е бивш пушач, заяви, че приоритетът е да се защитят от пасивно пушене работниците в заведенията. Този законопроект ще спаси трите хиряди души, които умират всяка година заради пасивно пушене, подчерта той.

Вестникът коментира, че в повечето щати тютюнопушенето е забранено на обществени места, но ню-йоркският закон ще стане един от най-радикалните в страната.

Пушенето ще бъде позволено в някои части на заведенията, намиращи се на открито, в баровете със салони за пушачи, снабдени с добра вентилация, където служителите не ходят, в частните клубове, в домовете за стари хора, оборудвани със специални стаи за пушене, както и в т. нар. цигарени барове.