Нова експлозия в Кабул, дни след атентата на летището, съобщава "Гардиън". Експлозията е на около 5 км северозападно от летището, изглежда е причинена от ракетен удар.

Двама души са убити и трима са ранени в неделя, според първоначална информация в медии.

Телевизионни кадри и видеоклипове, циркулиращи в социалните мрежи, показват черен дим, издигащ се в небето над сграда, жилищен имот.

Очевидци в Кабул казват, че експлозията е била от ракета, ударила жилищна сграда в район в близост до летището, но тези доклади все още не са потвърдени

Чуждестранният кореспондент на "Ройтерс", Идрис Али, казва, че двама американски служители са го информирали, че САЩ са нанесли военен удар в Кабул. Смята се, че това е същият ракетен удар, който току-що е станал близо до летище Кабул, но това все още не е потвърдено. Ударът бил срещу бойци на ДАЕШ.

САЩ нанесоха въздушен удар в Афганистан, ликвидиран е организатор на терористични атаки

САЩ нанесоха въздушен удар в Афганистан, ликвидиран е организатор на терористични атаки

Използван е безпилотен апарат…

Късно в събота вечерта Бюрото по консулските въпроси на Държавния департамент на САЩ издаде незабавно предупреждение за гражданите на САЩ да евакуират райони близо до летището в Кабул поради "специфична, достоверна заплаха".

Американските сили бяха в последната фаза на изтегляне от Кабул в неделя, прекратявайки две десетилетия скъпоструващо участие в Афганистан, тъй като новите талибански управници в страната се подготвят да поемат контрола над летището.

Малко над 1000 цивилни останаха на летището в неделя, за да бъдат изведени, преди войските най-накрая да напуснат, каза за "Ройтерс" западен служител по сигурността.

Американският президент Джо Байдън заяви, че ще спази крайния срок за изтегляне на всички американски войски от Афганистан до вторник. Американски служител заяви пред "Ройтерс" в събота, че по-малко от 4000 войници са останали на летището.

Американските и съюзническите сили са предприели огромни двуседмични усилия за извеждане на чуждестранни граждани и десетки хиляди уязвими афганистанци извън страната.

"Еърлифтът" - една от най-големите подобни евакуационни операции досега - бележи края на 20-годишна мисия на Запада в Афганистан, която започна, когато ръководените от САЩ сили изгониха талибанско правителство, което бе осигурило сигурно убежище на извършителите на атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ.

САЩ зоват гражданите си незабавно да напуснат района на летището в Кабул

САЩ зоват гражданите си незабавно да напуснат района на летището в Кабул

Заради "конкретна" и "достоверна" заплаха