Правосъдният министър на Румъния призова за уволнение на топ антикорупционния прокурор на страната заради "превишаване на правомощията", информира "Ройтерс".

Осведомителната агенция отбелязва, че искането предизвика улични протести и потенциално може да дестабилизира органа в борбата срещу корупцията.

Тудорел Тоадер прочете кратко изложение от 20 точки за уволнение на главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодрута Кьовеши. Министърът каза на пресконференция, че тя е отговорна за действия, които са в разрез с върховенството на закона.

Кьовеши ръководи агенцията от 2013 г. и оттогава рязко се увеличиха обвиненията в корупция по високите етажи на властта. Румъния е една от най-корумпираните държави в ЕС. Брюксел одобрява работата на главния прокурор срещу корупцията.

Преди година управляващите социалдемократи се опитаха да декриминализират някои корупционни практики с извънреден указ, което доведе до най-големите улични протести в държавата за последните десетилетия.

В края на миналата година управляващата коалиция прокара реформи в съдебната система, които са критикувани от президента, хиляди магистрати, Европейската комисия и Държавния департамент на САЩ. Но промените са върнати в законодателния орган, след като Конституционният съд реши, че някои от тях са противоконституционни.

Националната дирекция за борба с корупцията не е едно и също с главния прокурор, чиито действия е доказано, че могат да застрашат институцията чрез превишаване на правомощията...пренебрегване на властта на парламента и оспорване решенията на Конституционния съд, отбеляза правосъдният министър.

Министърът е част от новото правителство на Румъния, което пое управлението преди месец. За година това е третото поред правителство в балканската държава.

Президентът Клаус Йоханис, който има последната дума за отстраняването на главния прокурор, обяви в съобщение, че позицията на министъра на правосъдието е неясна и е необходим анализ.

Снимка 341909

Източник: ЕПА

В съобщението се допълва, че президентът е доволен от работата на дирекцията и ръководството.

Според Йоханис няма доказателства, за да оправдаят молбата на министъра за оставка на прокурора.

От 2006 г. 700 румънски депутати са изправени пред съда. Председателите на двете камари на румънския парламент са съдени по отделни случаи.

През миналата седмица на пресконференция Кьовеши защити дирекцията, подчертавайки, че няма причина да подаде оставка, ако й бъде поискана.

Снимка 341908

Източник: ЕПА

"Тази атака не е към Кьовеши, става въпрос за прокурорите, които си вършат работата. Целта е румънската държава да бъде поставена на колене, да се унижи обществото и румънският народ", подчерта прокурорът.

Стотици протестиращи се събраха пред правителствените сгради след пресконференцията на Тоадер.