Ваксината срещу малария се оказа 77% ефективна в ранните опити и може да бъде сериозен пробив срещу болестта, казват разработчиците от университета в Оксфорд, пише БиБиСи. 

Маларията убива повече от 400 000 души годишно, предимно деца в Африка на юг от Сахара. Въпреки че много ваксини бяха изпитани през годините, нито една не е постигнала необходимата цел за успех.

Изследователите казват, че ваксината може да има голямо въздействие върху общественото здраве.

При изпитване при 450 деца в Буркина Фасо, ваксината беше установена за безопасна и показа "висока ефективност" в продължение на 12 месеца проследяване.

По-големи опити при близо 5000 деца на възраст между пет месеца и три години сега ще бъдат проведени в четири африкански държави, за да се потвърдят констатациите.

Маларията е животозастрашаваща болест, причинена от паразити, които се предават на хората чрез ухапване от комари. Въпреки че е предотвратима и лечима, Световната здравна организация изчислява, че през 2019 г. има 229 милиона случая в света и 409 000 смъртни случая от малария.

Болестта започва със симптоми като треска, главоболие и студени тръпки и без лечение може да прогресира бързо до тежко заболяване и често смърт.

"Основно въздействие върху здравето"

Адриан Хил, директор на института "Дженър" и професор по ваксинология в Оксфордския университет и съавтор на статията вярва, че ваксината е първата, която е постигнала целта на Световната здравна организация за най-малко 75% ефективност.

Най-ефективната ваксина срещу малария досега е показала само 55% ефикасност при проучвания.

Изпитанията на тази ваксина срещу малария започнаха през 2019 г., много преди появата на коронавирус - и екипът на Оксфорд разработи своята ваксина Covid въз основа на своите изследвания върху маларията, каза проф. Хил.

Той каза, че ваксината срещу малария е отнела много повече време, тъй като има хиляди гени в маларията в сравнение с около дузина в коронавируса и е необходим много висок имунен отговор за борба с болестта.

"Това е истинско техническо предизвикателство. По-голямата част от ваксините не работеха, защото е много трудно."

Проф. Хил заяви, че резултатите от проучването означават, че ваксината "има потенциал за голямо въздействие върху общественото здраве".

"Инструмент за спасяване на човешки животи"

В проучване, публикувано в The Lancet, изследователският екип - от Оксфорд, Наноро в Буркина Фасо и САЩ - докладва резултатите от изпитването на R21/Matrix-M, тест на ниска и висока доза от ваксината между май и август , преди пиковия сезон на маларията.

Ваксината показва 77% ефикасност в групата с по-високи дози и 71% в групата с по-ниски дози.

Халиду Тинто, професор по паразитология и главен изследовател в клиничното изследване на Наноро, Буркина Фасо, заяви, че резултатите са "много вълнуващи" и показват "безпрецедентни нива на ефективност".

"Очакваме с нетърпение предстоящото изпитание "фаза III", за да покажем мащабни данни за безопасност и ефикасност за ваксина, която е много необходима в този регион."

Индийският серумен институт, който е произвел ваксината, казва, че е уверен, че ще достави над 200 милиона дози от ваксината веднага щом бъде одобрена от регулаторите.

Novavax предостави адюванта за ваксината. (Адювантът е съставка, използвана във ваксини, която помага да се създаде по-силен имунен отговор при хората, получаващи ваксината. С други думи, адювантите помагат на ваксините да работят по-добре).

Маларията е една от водещите причини за детската смъртност в Африка и проф. Шарлеман Уедраого, министър на здравеопазването в Буркина Фасо, заяви, че новите данни показват, че нова ваксина срещу малария може да бъде лицензирана "през следващите години".

"Това би било изключително важно ново средство за контрол на маларията и спасяване на много животи."

СЗО започва кампания за изкореняване на маларията в 25 държави до 2025 г.

СЗО започва кампания за изкореняване на маларията в 25 държави до 2025 г.

Инициативата ще бъде стартирана на Световния ден за борба с маларията на 25 април