Пенсионираният генерал Петр Павел, който ще встъпи в длъжност като четвъртия президент на Чехия на 9 март, ще отбележи - и вече започна да отбелязва - ясно раздяла с напускащия си предшественик, проруския политически ветеран Милош Земан, пише "Интелинюз".

61-годишният Павел е първият неполитик, станал президент на страната и първият, който не е участвал в Кадифената революция срещу комунизма от 1989 г. - както и първият, който действително е бил член на комунистическата партия през 1989 г.

"Петър Павел ще бъде много обезпокоителен по много начини", коментира колумнистът Александър Митрофанов. "Той ще бъде напълно различен президент от Земан."

Рекордната изборна победа на Павел се възприема като удар по мощната популистка тенденция в Централна Европа, олицетворявана в Чешката република от Земан и неговия съюзник, опозиционния лидер Андрей Бабиш, когото Павел победи на президентските избори. Павел също беше силно критичен към силния унгарски популист Виктор Орбан и хвърли съмнения върху бъдещето на Вишеградската група от централноевропейски държави поради начина, по който Орбан я доминира.

Някои от най-големите промени ще бъдат във външната политика, една от ключовите компетенции на президента и тази, в която Павел трябва да блесне след забележителна военна кариера, включително достигане до председател на Военния комитет на НАТО - където той стана най-високопоставеният офицер в командването на НАТО от бивша държава от Варшавския договор.

Телефонният разговор на Павел с тайванския президент Цай Инг-уен малко след поразителната му изборна победа през януари и пълната му сърдечна подкрепа за Украйна веднага постави черта върху управлението на Земан, който защитаваше руския диктатор Владимир Путин през по-голямата част от 10-годишния му мандат в Пражкия замък и се опита да засили икономическите връзки с Китай.

"Храбростта, с която украинците се изправиха срещу вражеския агресор, вдъхновява Европа и цялата демократична общност", написа Павел в профила си във Фейсбук по случай една година от пълномащабното руско нахлуване в Украйна. Той добави, че украинците "заслужават уважение, както и реална и практическа подкрепа с всички средства".

Павел призова на Украйна да бъде позволено да влезе в НАТО и Европейския съюз възможно най-скоро, но също така, като бивш войник, беше реалист за края на войната.

По време на панелен дебат на Мюнхенската конференция по сигурността миналия месец Павел изрази съмнение дали Украйна ще спечели войната тази година и дали пълният колапс на Русия е в интерес на Запада. Тези коментари накараха колегата участник, украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, да отговори, че европейските политици "трябва да вярват на Украйна", а не да я притискат да прави отстъпки.

Като цяло се очаква Павел да подчертае отново ролята на ценностите в чешката външна политика - както е изложено от първия посткомунистически президент Вацлав Хавел - след фокуса на Земан върху икономическата дипломация за насърчаване на търговията за експортно ориентираната страна.

Критиците обвиниха Земан, че използва държавните си посещения, за да обслужва бизнес интересите на противоречиви местни компании като финансовата група PPF. "Пътуванията на Милош Земан имаха значение най-много за лобирането на PPF и иначе не се равняваха на нищо", каза Квидо Щепанек, собственик на доставчика на електроника Isolit-Bravo пред Seznam Zpravy.

Във вътрешната политика се очаква Павел да бъде много по-малко пристрастен от своя предшественик. Въпреки че Чехия е парламентарна демокрация и конституцията дава на президента ограничени правомощия освен във външната политика и при назначаването на съдии и централни банкери, Земан ги изтиска до краен предел.

Земан назначи технически кабинет през 2013 г. без парламентарна подкрепа и позволи на Бабиш да управлява след общите избори през 2017 г., без да спечели вот на доверие. Той също така използва формалността на подписването на министерски назначения, за да се опита да се намеси в избора на министри.

Въпреки че Павел беше подкрепен от сегашното дясноцентристко правителство на изборите, той е независим и зае по-прогресивни позиции за подпомагане на бедните чехи да се справят с кризата с разходите за живот и повишаване на пенсиите с инфлацията. Той също така подкрепи приемането на еврото и Зелената сделка на ЕС и изрази социално-либерални позиции по въпроси, свързани с пола, като гей браковете и ратифицирането на Истанбулската конвенция за насилието срещу жени.

Той също трябва да върне малко достойнството на президентския пост. Земан използва президентските правомощия да дава помилвания, за да отмени присъдите на своя персонал или бизнес съюзници, осъдени за корупция. Павел вече поиска одит на Пражкия замък, преди да поеме управлението, стремеж, който изглежда вече е принудил екипа на Земан да започне да се оглежда за изкупителни жертви.

"Той ще бъде служебен президент", казва Митрофанов, като посочва, че Павел често е казвал, че вижда ролята си като услуга на страната, както го е правил като войник.

Новият президент на Чехия готви първата си визита

Новият президент на Чехия готви първата си визита

Ясен знак от Прага