Гийермо Ласо, който неочаквано спечели президетските избори на Еквадор с обещания за съживяване на икономика, опустошена от коронавируса, обеща в понеделник да премахне фискалния дефицит и да поднови сделките с петрола, предаде "Ройтерс".

Пазарите приветстваха новината след месеци на опасения, че плановете за социални разходи на Arauz ще нарушат деликатните финанси на правителството. Еквадорските облигации се повишиха в понеделник сутринта, като нотите от юли 2035 г. достигнаха най-високото си ниво от септември, според търговците.

Международният валутен фонд (МВФ) препоръча повишаване на данъка върху добавената стойност като част от неговия спасителен пакет за страната от 6,5 милиарда долара. Ласо обаче отхвърли това в понеделник, въпреки че заяви, че все още планира да премахне фискалния дефицит в рамките на четири години. "Няма да вдигаме данъци, няма да вдигаме ДДС", каза Ласо пред репортери. "Трябва да сме амбициозни и да постигнем нулев дефицит за четири години управление. Няма да зависим от дълга."

65-годишният Ласо също така заяви пред репортери, че е предпазлив от сондажи на петрола в националния парк Ясуни в региона на Амазонка в Еквадор и каза, че подкрепя одит за определяне на разходите за възстановяване на околната среда, за да се определи дали добивът от тези петролни кладенци е наистина печеливш.

В Еквадор отново броят бюлетините на президентските избори

В Еквадор отново броят бюлетините на президентските избори

Оспорвана надпревара

Третият му приоритет е привличането на чуждестранни инвестиции за създаване на работни места и разширяване на инвестициите в селскостопанския сектор.

Припомняме, че Ласо спечели на балотажа на президентските избори в Еквадор. 65-годишният получи 52,52% подкрепа на вота при почти всички преброени бюлетини, докато левият кандидат Андрес Арауз взе 47,48%, обявиха от Избирателната комисия.

За трети път Ласо се бори за президент на латиноамериканската страна.

Консерваторът Гилермо Ласо е новият президент на Еквадор

Консерваторът Гилермо Ласо е новият президент на Еквадор

65-годишният получи 52,52% подкрепа на вота