Руснакът Алексей Морошкин, който през 2015 г. беше изпратен в психиатрична болница заради призивите за създаване на "Уралска народна република" ще бъде освободен със съдебно решение, предаде Би Би Си.

Съветскияг районен съд в Челябинск е постановил "да се прекрати принудителното лечение", тъй като пациентът "не представлява опасност за околните и не се нуждае от стационарно лечение", съобщи адвокатът му Андрей Лепьохин.

Решението влиза в сила след 10 дни.

През август 2015 г. срещу Морошкин започна наказателен процес заради призиви на територията на Русия да се създаде "Уралска народна република", по аналогия с т. нар. "Донецка народна република" и "Луганска народна република", самопровъзгласили се в Украйна с руска подкрепа.

Делото беше образувано заради "призиви за нарушаване на териториалната цялост на Русия".

Имаше вероятност той да бъде осъден на 5 години затвор, но при направената съдебно-психиатрична експертиза му беше поставена диагноза "шизофрения", а обвиняемият беше определен като опасен за околните.

Наблюдателите припомнят десетилетните традиции на бившия Съветски съюз неудобните на властта да бъдат затваряне в психиатрични клиники.

В доклад на правозащитната група "Агора" се посочва, че през 2015 г., публикувайки в социалните мрежи призивите за създаване на "Уралска народна република", Морошкин е критикувал политиката на руските власти по отношение на Украйна.

По време на делото съдът е стигнал до извода, че Алексей Морошкин "нееднократно е изказвал мнението си за необходимостта от големи политически промени в Русия, включително териториални", въз основа на което го е квалифицирал като невменяем.

На фона на наказателното преследване срещу своите граждани за сепаратистки призиви, Русия поощрява сепаратизма в други страни.
През септември 2015 г. в Москва се проведе световен конгрес сепаратистките движения, организиран с финансиране от президентския фонд за подпомагане на неправителствения сектор в Русия.