Третият кабинет на холандския премиер Марк Рюте положи клетва пред краля Вилем-Александър, с което официално се прекратява рекордно продължилите преговори за съставяне на коалиция, съобщава "Блумбърг".

Кабинетът официално положи клетва пред краля в двореца Нордейнде в Хага.

В Холандия окончателно сключиха споразумение за коалиция

В Холандия окончателно сключиха споразумение за коалиция

Рюте потвърди информацията

В кабинета, известен като "Рюте - 3", има 16 министри, шестима от либералната партия на министър-председателя, по четирима от християндемократите и прогресивните центристи D66, а останалите две министерски кресла са за Християнския съюз, което е част от коалиционното споразумение. Има други 8 заместници на министрите и по един от министрите от трите малки партии е вицепремиер.

50-годишният Рюте води продължилите повече от 220 дни преговори за формиране на коалиция, най-продължителните от Втората световна война, след парламентарните избори през март. Партиите постигнаха споразумение за коалиция на 10 октомври.

В Холандия четири партии сформират коалиция след 208 дни преговори

В Холандия четири партии сформират коалиция след 208 дни преговори

Коалицията ще има мнозинство само с един глас

Четирите партии планират да прокарат редица мерки, включително намаляване на корпоративната данъчна ставка от 25% до 21 на сто през следващите 4 г., отмяна на данък за доходите от дивиденти, намаляване на броя на данъчните ставки върху доходите до две и увеличаване на най-ниската ставка ДДС от 6 до 9%.

Партиите също се съгласиха да затворят всички централи на въглища до 2030 г.. Според премиера плановете са "амбициозни и балансирани".

Партията на Рюте има 33 депутати в 150-местния парламент след изборите на 15 март. Христяндемократите и D66 държат по 19 места, а Християнският съюз - пет депутати. Общо четирите партии имат мнозинство от 76 места.