Берлинското летище BER е регистрирало само по 6000 пътници средно на ден през първия месец на съществуването си, обявиха от оператора, цитиран от ДПА.

180 000 пътници са излетели или кацнали на летището през ноември, поясниха от държавната компания FBB. Други 33 000 души са летели през летище "Тегел" през първата седмица на ноември, преди да бъде затворено на 8 ноември като част от планове за модернизиране на инфраструктурата в сферата на въздушния транспорт в германската столица.

Летище "Шьонефелд", в близост до BER в югоизточните покрайнини на Берлин, наскоро бе превърнато в Терминал 5.

Пътникопотокът намаля с почти 92% от ноември миналата година, когато "Тегел" и "Шьонефелд" обслужиха 2,5 милиона пътници.

"Втората блокада и масовото ограничаване на пътуването заради пандемията от коронавируса направиха летенето много по-трудно", коментира председателят на FBB Енгелберт Лютке Далдруп.

"Краят на кризата не се вижда. Дори и за пътуването по Коледа, прогнозата е доста мрачна", добави той.

Заради малкия пътникопоток Терминал 5 ще бъде затворен от март, първоначално за една година.

Терминал 2 все още не е отворен заради кризата.

Пандемията от коронавирус е само още един проблем към тези около летище BER. На 31 октомври Терминал 1 бе отворен с 9-годишно закъснение и разходите са почти три пъти повече от първоначално заложения бюджет от 2 милиарда евро.