Китай никога няма да позволи китайска територия да се отдели от държавата. Това се закани президентът на азиатската държава Си Дзинпин, цитиран от Ройтерс.

Дзинпин направи коментара на фона на опитите за независимост на Хонконг и Тайван. 

Си говори по време на събитие в Пекин, с което се отбеляза 150-години от рождението на Сун Ятсен - китайски революционер и политик, който е възприеман като бащата на модерната нация.

"Никога няма да позволим личност, група, политическа партия - по никакъв начин, да се отдели от китайската територия", каза генералният секретар на управляващата Комунистическата партия на Китай.

За запазването на националния ни суверенитет и териториална цялост, никога няма да позволим страната ни да се раздели отново и никога няма да позволим историята да се повтори - това са категоричните ни обещания към народа и историята ни, добави той.

В понеделник китайският законодателен орган прие решение, което забранява на двама избрани политици в Хонконг, борещи се за независимост, да заемат държавни постове. Това е най-пряката намеса на Пекин в работите на Хонконг от 1997 година, когато Великобритания предаде града на Китай.

Припомняйки вярата на Сун Ятсен в обединена нация, Си призова хората в Китай и Тайван, както и етническите китайци по света, да се противопоставят на независимостта на Тайван.