Някои от телата на жертвите от самолетната катастрофа при Смоленск през април 2010 г. са били подменени в Русия, съобщават информационните агенции с позоваване на полски медии.

Според информация на в. „Gazeta Polska”, тогавашният полски премиер Доналд Туск е знаел, че в ковчега на последния полски президент в изгнание - Ришард Качоровски, руснаците са сложили тялото на друг човек.
Полското радио излъчи аналогична  информация.

Според журналистите, полските лидери и трябвало да получат информация, предадена на тогавашния посланик на страната в  Москва - Ежи Бару, от служителя на следствения комитет към руската Генерална прокуратура Пьотр Литвишка. Руският чиновник е съобщил на посланика, че „ДНК тестовете не са потвърдили, че  останките в ковчега на президента Качоровски действително са негови”.    

Изданието цитира думи на Литвишко, който допълва, че и „няколко други ДНК проби не потвърждават, че положените в ковчезите тела принадлежат на жертвите, които преди това са били идентифицирани от техните семейства”.  

„Gazeta Polska” посочва, че за подмяната на телата на жертвите от катастрофата при Смоленск би трябвало да са знаели и други членове на тогавашното полско правителство, както и Главната военна прокуратура на страната.

Това обаче не е било съобщено на семейството на експрезидента, а ексхумацията е била съзнателно осуетена.

Припомняме, през април 2010 г.  полският правителствен самолет Ту-154, с 96 високопоставени представители полския политически елит на борда, се разби на военното летище в Смоленск при опит за кацане.

Полската делегация трябваше да участва във възпоменателно събития, посветено на 70-ата годишнина от гибелта на над 20 хиляди поляци, избити при Катин от служители на руския НКВД.   

Сред жертвите на катастрофата бяха тогавашният полски президент Лех Качински и съпругата му.

Тогава и руската, и полската комисия по разследването на трагедията заявиха, че тя е причинена от пилотска грешка.

От най-голямата полска опозиционна партия „Закон и справедливост”, съучредител на която е Лех Качински, са убедени, че катастрофата е резултат от организирано покушение срещу полския президент и обвиняват руските и полските власти, че  укриват истината с всички средства.