Няколко хиляди души преминаха през чешката столица в неделя, протестирайки срещу задължителната COVID-19 ваксинация за определени групи, включително хора на възраст 60 и повече години, съобщава АП.

Участниците не носеха маски за лице и не спазваха правилата за социално дистанциране, въпреки молбата на полицията да го направят. Задържан е един човек.

Протестиращите скандираха "Свобода!" и твърдят, че са нарушени конституционните им права. Те казаха, че не са против доброволната ваксина, но се противопоставят на мандата за ваксина.

Напускащото правителство публикува заповед тази седмица, която прави ваксинацията задължителна за възрастовата група на 60 и повече години, както и за медицински персонал, полицаи, пожарникари и студенти по медицина.

Заповедта трябва да влезе в сила през март, но може да бъде отменена. Администрацията на министър-председателя Андрей Бабиш ще бъде заменена от ново правителство, съставено от пет партии, спечелили парламентарните избори през октомври, водено от номинирания за министър-председател Петр Фиала.

Очаква се новото коалиционно правителство да положи клетва следващата седмица. Коалицията се противопостави на задължителната ваксинация на възрастните хора и може да го отмени.

Досега 60,3% от хората в страната с население 10,7 милиона са напълно ваксинирани.

В Чехия задължителна ваксинация от март за хората над 60-годишна възраст

В Чехия задължителна ваксинация от март за хората над 60-годишна възраст

Принудата ще важи и за здравни работници, полицаи, пожарникари и военни