Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще предупреди 27-те лидери на ЕС на работна вечеря днес в Брюксел, че решението на Обединеното кралство за излизане от съюза е необратимо и че няма да има втори референдум, пише "Гардиън".

Днешната среща на Европейския съвет ще бъде първата възможност за премиера да се обърне към всички евролидери, откакто кралството гласува на референдум през юни за излизане от ЕС.

Предварително председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че бъдещите отношения между Лондон и Брюксел няма да влязат като точка в официалния дневен ред на двудневната среща, но ще предостави възможност на Мей да обясни "настоящото състояние на делата в страната" на кафе след края на вечерята.

Източник от "Дайнинг стрийт" разкри, че британският премиер ще заяви пред колегите си от съюза, че британският народ е взел решение, което ще бъде изпълнено, също така, че няма да има втори референдум и приоритетът ще бъде бъдещите отношения между Великобритания и ЕС след излизането на британската страна.

Източникът добави, че премиерът също ще се опита да успокои другите страни членки на фона на растящите страхове, че "Брекзит"-ът може да доведе до политическа и икономическа нестабилност в Обединеното кралство и останалата част от Европа.

Тя иска крайният резултат от този процес да бъде силна Великобритания като партньор на силен ЕС. Премиерът не иска процесът по излизането на страната от съюза да навреди на останалата част от Общността. Мей иска да бъде плавен, конструктивен и порядъчен процес, обясни още източникът.