Министърът на енергетиката, индустрията и ресурсите на Саудитска Арабия Халид ал Фалих заяви, че няма планове за ликвидиране на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Фалих направи коментара по време на международна конференция в Абу Даби и след среща на ОПЕК в неделя.

Саудитска Арабия предлага да се намали производството на петрол от ОПЕК

Саудитска Арабия предлага да се намали производството на петрол от ОПЕК

Предложението е да се намали с до 1 милион барела на ден

Той е съгласен, че производството на петрол трябва да се намали с най-малко 500 000 барела на ден през следващия месец. Но министърът подчерта, че е необходимо да се изчакат точните данни и прогнозите за декември, за да се вземе най-доброто решение за производството на петрол.

Фалих разкри още, че ОПЕК и съюзниците им са постигнали съгласие, че технически анализ показва необходимостта да се намали производството на петрол с 1 милион барела на ден през 2019 г. в сравнение с нивата през октомври, за да се балансира пазарът.

Вчера петролният министър на Оман заяви, че ОПЕК може да постигне споразумение за намаляване на производството.

Русия мисли дали да е наблюдател в ОПЕК

Русия мисли дали да е наблюдател в ОПЕК

Кремъл се опитва да контролира петролните квоти

Декемврийските фючърси на американския лек суров петрол се увеличиха с 1,65 на сто до 61,04 долара за барел тази сутрин, а януарските фючърси на петрол "Брент" нараснаха с 2,46% до 71,63 долара за барел.

"Уолстрийт джърнъл" пише, че ОПЕК най-вероятно ще намали производството на петрол по време на среща във Виена през следващия месец.