Един от терористите, държащи заложници в хотел "Оберой" в Мумбай поиска освобождаването на всички муджахедини в Индия.

Терористът, назовал се Сахадуллах, заяви, че в хотела са общо седем души, а заложниците ще бъдат освободени, едва когато всички муджахидини в Индия бъдат на свобода.
Оставете мюсюлманите да живеят спокойно в Индия, призова още похитителят.

По последни данни, индийските служби за сигурност са освободили всичките 50 заложници от хотела "Тадж Махал". Ситуацията там вече е овладяна.

Междувременно нови експлозии са били чути в обсадения хотел "Оберой", съобщават международните медии. Там все още има много заложници, но властите правят всичко възможно, за да ги извадят живи. 

Министър-председателят на Индия Манмохан Сингх заяви, че трябва да се вземат „всички необходими мерки", за да се разбере кой е организаторът на атентатите в Мумбай.

В същото време министърът на щата Махараштра, Виласрао Дешмух обяви, че ситуацията в Мумбай все още не е под контрол.

Опитваме се да неутрализираме терористите, но те все още се намират в хотелите.

Властите в Израел съобщиха, че са притеснени за сигурността на гражданите си в Мумбай, след като стана ясно, че сред заложниците на терористите са равин и неговото семейство. Те са били отвлечени от частен дом, съобщават световните медии.

От британското външно министерство съобщиха, че 7 англичани са сред пострадалите по време на атентатите в индийската финансова столица.

Нападателите, атакували луксозните хотели, били много млади, коментират очевидци. Атентаторите били почти деца, които носели дънки и тениски.

„Те носеха черни тениски и сини дънки. Бяха тежко въоръжени. Стреляха безразборно във всички посоки, а хората се опитваха да избягат. Само за секунди десетки хора паднаха простреляни на земята", разказва свидетел.

„Атентаторите казаха на всички да спрат на едно място и да вдигнат ръце над главата си. След това попитаха дали някой от нас е американец или британец. Приятелят ми ми каза: „Не се прави на герой, не казвай, че си британец", споделя още чужденецът.

Междувременно от външното ни министерство съобщиха, че до момента няма информация за пострадали българи при трагичните събития в индийския град Мумбай.

Припомняме, серия от атентати разтърси снощи индийската финансова столица Мумбай.
Жертвите са над 100
, а пострадалите са повече от 300 души.
Близо 50 терористи са открили огън по два луксозни хотела, кафене и жп. гара, ресторанти, болница и полицейско управление.
Две от атаките са били срещу луксозния хотел "Тадж Махал" и "Оберой", където терористите са разстрелвали предимно чужденци - британци и американци, които, според очевидци, търсели целенасочено.
Най-малко 6 експлозии са избухнали в 5-звездните хотели „Тадж Махал" и „Оберой", където терористите са взели заложници.
По-късно при спецакция на индийската армия са били убити 4-ма от похитителите, а някои от заложниците са освободени.
Неизвестната групировка, поела отговорност за атаките в Индия, се нарича "Муджахидини на Декан".
Общият брой на атакуваните места в града според местните власти е шестнайсет.

„Посолството в Делхи поддържа непосредствена връзка с посолствата на останалите държави членки на ЕС, които имат генерални консулства в Мумбай, подчерта говорителят на Външно Драговест Горанов.

До този момент няма информация за пострадал или убит българин.
Имало е и задържани заложници, които вече са пуснати, но и сред тях няма български граждани", категоричен е Горанов.

От външно министерство обмислят дали да променят политиката по отношение пътуванията в тази част на Индия, каза още Горанов.

„Ние преосмисляме оценката за рисковете и евентуалните рискове. Индия не е рискова държава, но за съжаление никой не е застрахован.
Такъв мащабен терористичен акт в Индия не е имало.

За първи път в историята на страната обект на терористични атентати са 5-звездните хотели и местата, където се събират основно чужденци и богати индийски граждани".

„Ние преценяваме отново как да посъветваме българските граждани за евентуални пътувания към Мумбай, но към този час остава старото положение т.е. гражданите могат да пътуват", съобщи Горанов.