Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на базата на международните коалиционни сили на летище Кандахар.
Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Припомняме, базата на международните коалиционни сили на летище Кандахар, Афганистан, беше подложена на ракетен обстрел и на 11 февруари 2018 г., в 21.45 часа местно време (19.15 часа българско време).

Ден по-късно 35-ият български военен контингент прие изпълнението на задачите в мисията на НАТО "Решителна подкрепа". Командирите на 34-тия и 35-ия български военни контингенти полковник Светослав Халваджиев и полковник Георги Маргитин подписаха акта за сдаване и приемане на правомощията.

Бригаден генерал Джон Латроп - командир на Командването за обучение, подпомагане и съветване "Юг", връчи на военнослужещите от 34-ия български контингент медали за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" и им благодари за достойната служба.

В състава на 35-ия български военен контингент са включени национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и офицери в щаба на мисията на НАТО.

В отговорностите на националния елемент е непосредственото командване и контрола на целия български контингент. Групата за охрана изпълнява задачи по организиране на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар.

Екипът от съветници подпомага щаба на армейския корпус от Афганистанската национална армия при изпълнение на задачи, свързани с ежедневната дейност. Щабните офицери изпълняват задачи в щаба на мисията на НАТО в съответствие с длъжностите, на които са назначени.