Китай съобщи, че "няма избор освен да отвърне" на обявените от САЩ мита върху китайски стоки за 200 милиарда долара, информират АФП и други световни агенции.

Тръмп удари с нови мита Китай

Тръмп удари с нови мита Китай

Пекин обмисля оттегляне от преговорите

Пекин поясни, че ще наложи наказателните мерки "едновременно със САЩ", въпреки че не разкри подробности за стратегията си. Това означава, че ще влязат в сила от 24 септември.

Според комунистическата държава митата "носят нови неясноти за преговорите" между двете държави, докато в същото време изрази надежда Вашингтон да "промени поведението си, след като осъзнае негативните последици от действията си".

Външното министерство на Китай подчерта, че САЩ не са искрени.

Разговорите на равноправна основа са единственият правилен път за разрешаване на търговския конфликт, поясни ведомството и добави, че едностранните действия на САЩ са неприемливи. Китай ще "предприеме контрамерки", съобщи министерството.

По-рано стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е наложил мита от 10% над китайски стоки за 200 милиарда долара. Новата рестриктивна мярка влиза в сила от 24 септември. "Блумбърг" уточнява, че до края на годината митото трябва да скочи до 25%.

Китай мисли да се откаже от търговските преговори с Белия дом заради непоследователната политика на Доналд Тръмп. Пекин обмисляше да изпрати вицепремиера си за разговори във Вашингтон, но след новите мита възнамерява да се откаже.

Китайското търговско министерство коментира, че "за да защити легитимните си права и световния ред на свободна търговия, китайската страна ще бъде принудена да отговори".