Столицата на Индия Ню Делхи беше покрита с дебел слой токсична мъгла в петък. Някои училища бяха затворени, тъй като индексът за качество на въздуха (AQI) падна до най-лошото ниво за всички големи градове в света, съобщава "Ройтерс".

Комбинацията от по-ниски температури, липса на вятър и изгаряне на стърнища в съседни земеделски щати е причинила скок на замърсителите на въздуха. Много от 20-те милиона жители на столицата се оплакаха от дразнене в очите и сърбеж в гърлото, след като въздухът там стана гъстосив, a измерванията на AQI в някои станции за мониторинг стигна около 480.

AQI от 0-50 се счита за добър, докато всичко между 400-500 засяга здрави хора и представлява опасност за тези със съществуващи заболявания.

 Замърсяването на въздуха вреди най-много на здравето на хората в Азия и Африка

Замърсяването на въздуха вреди най-много на здравето на хората в Азия и Африка

Югоизточна Азия има "небезопасни нива на замърсяване", които намаляват продължителността на живота с 2-3 години

"През последните ми 24 часа дежурство видях бебета да кашлят, деца да идват със затруднения и учестено дишане", публикува в Twitter (X) Ахид Хан, лекар от Делхи. Според свидетели е имало по-малко хора в градските паркове. Жителите започнаха масово да изкупуват пречиствателите за въздух, като един сервизен център за уредите обяви, че има недостиг на нови филтри.

Властите съобщиха, че не виждат незабавно подобрение в качеството на въздуха. "Това ниво на замърсяване ще остане през следващите две до три седмици; влошено е от изгаряния на стърнища, ниска скорост на вятъра и ниски температури", обясни Ашвани Кумар, председател на Комитета за контрол на замърсяването в Делхи.

Фермерите в северните щати Пенджаб, Хариана и Утар Прадеш обикновено изгарят отпадъците от реколтата след прибирането ѝ през октомври, като целта е да изчистят нивите си, преди да засеят зимните култури няколко седмици по-късно.

Столицата на Индонезия е обявена за най-замърсения град в света

Столицата на Индонезия е обявена за най-замърсения град в света

Джакарта, която има население от над 10 милиона, регистрира нездравословни нива на замърсяване

Тази година влошаващото се качество на въздуха хвърли сянка върху Световното първенство по крикет, състоящо се в Индия. Финансовата столица Мумбай също страда от скокът в нивата на замърсяване. В Делхи ще се играе мач от Световната купа в понеделник между Бангладеш и Шри Ланка.

Ню Делхи оглави класацията на най-замърсените градове в света днес, съставена от швейцарската група IQAir, която определи, че индийската столица има AQI от 611. Това слага града в категорията "опасни", следвана от 277 в пакистанския град Лахор.

Докато училищата в столицата Ню Делхи бяха затворени за петък и събота, в предградията те бяха отворени, а децата бяха принудени да извадят маски, които бяха прибрани след пандемията от COVID-19, и да ги носят, докато се качваха в училищните си автобуси.