Нюйоркската фондова борса започна процедура по изключване на ценните книжа на три големи китайски телекомуникационни компании, предаде "Свободна Европа". Става дума за China Telecom, China Mobile Ltd и China Unicom (Hong Kong).

Акциите на тези компании вече няма да се търгуват на нюйоркската борса заради указ на президента Доналд Тръмп, забраняващ американските инвестиции в китайски фирми, контролирани от китайските военни. Забраната влиза в сила от 11 януари.

И трите компании, по отношение на които започна процедура по делистинг, генерират приходите си основно в Китай и имат незначително присъствие на американския пазар.

На американските фондови пазари са регистрирани над 200 китайски компании с обща капитализация над 2 трилиона долара.

През лятото на 2020 г. Тръмп издаде забрана американски граждани да сключват сделки със собствениците на китайската социална мрежа и месинджъра WeChat. Вашингтон обяви, че те събират лична и служебна информация, включително за китайски граждани, посещаващи САЩ, и я предават на Пекин с цел шпионаж. Китайското външно министерство заяви, че решението на американската страна противоречи на пазарните правила и на международната търговия.

Тръмп подписа указ с още ограничения за TikTok

Тръмп подписа указ с още ограничения за TikTok

Компанията ByteDance да се откаже от всички свои активи...