„Нобелова награда не се получава за една специална заслуга, а за цялостна работа. Предизвикателствата на света не могат да бъдат разрешени само от лидера на една нация".
Това заяви американският президент Барак Обама в розовата градина на Белия дом по време на речта си по повод Нобеловата награда, с която беше удостоен.

Той призна, че не заслужава да бъде в компанията на някои от най-великите „реформатори", които са получили отличието преди него и изказа искрената си изненада от признанието. Тази награда Обама приема като „призив за действие".

Американският президент разказа и как децата му са го събудили тази сутрин с думите: „Татко, спечели Нобелова награда, освен това имаме 3 почивни дни".
Денят започна страхотно", разказа още американският президент и сподели колко е хубаво някой да ти напомня какво те очаква в бъдещето.

Обама заяви, че е изненадан и трогнат от получаването на Нобеловата награда за мир. Той изказа своята искрена благодарност на нобеловата комисия за оказаната му чест.

Всички страни имат правото да използват ядрена енергия за мирни цели, но и всички страни имат правото да живеят, без да се страхуват от ядрените оръжия

Не можем да толерираме нации, които използват ядрени оръжия, заяви още Обама в словото си и посочи, че неговата цел е един свят без ядрени оръжия.

Всички страни имат правото да използват ядрена енергия за мирни цели, но и всички страни имат правото да живеят, без да се страхуват от ядрените оръжия.

Всички страни трябва да поемат отговорност за това как използват ядрената енергия, въпреки различните ни лица, нации, раси.
По думите му всички хора по света трябва да се опитат да преодолеят различията си и да се опитат да решат конфликтите, причинили много болка в продължение на много години.

„Не можем да позволим на различията помежду ни да застават между нас", допълни американският държавен глава.
Всички имаме право на образование, сигурен живот и не трябва да се страхуваме от болести или насилие. Всички ние се стремим към просперитет.

Ще продължим да се борим и с последиците от световната икономическа криза, която остави милиони американци и хора по целия свят без работа.

Елиминацията на опасността от всички ядрени оръжия няма да приключи до края на живота ми. И това не е цел само на моята администрация, но и на много хора по целия свят.

Мотивите на Комитета са "неговите извънредни дипломатически усилия на международната сцена и сътрудничество между народите".

Норвежкият Нобелов комитет отличава държавния глава на САЩ за призивите и опитите му да намали запасите на ядрени оръжия и заради работата му за постигане на световен мир.