Китай трябва да продължи по пътя на икономическите реформи, но те трябва да продължат в сферата на държавните корпорации. Целта е да се достигне и до плаващ курс на юана. Това заявил по време на срещата си с китайския държавен глава Си Цзинпин американският президент Барак Обама.

Двамата се видяха в Ханчжоу преди срещата на Г20. Те говориха по въпроси в отношенията между двете най-големи икономики на планетата, предаде Ройтерс.

Обама призова Китай за насърчаване на реформата, включително преобразуване на държавни корпорации, усилията, насочени към укрепване на финансовата система, както и плавен преход към която формира от обменния курс на юана.

В същия контекст, лидери "обсъдиха ролята на Китай" при решаването на проблема в световен мащаб промишленото производство на излишък , включително алуминиеви и стоманени сектори. Обама заяви, че от негова гледна точка, тези усилия ще допринесат за прехода на Китай "към по-устойчив модел на икономическо развитие на базата на консумация." Подобно развитие "ще бъде в интерес и на двете страни".

При разглеждането на политическата програма на Барак Обама и Си Цзинпин приветства "постигнатия напредък в укрепването на основите на двустранните отношения", и заяви намерението си да "продължи по конструктивен начин, за да се изгладят противоречията" и едновременно с това "да се разшири практическото сътрудничество" с цел преодоляване на регионални и глобални въпроси. Дваматалидери се съгласиха да "засили сътрудничеството" в областта на опазването на мира, помощ на бежанците, международно здравеопазване, да се засили "координация, за да се улесни Ирак и Афганистан."

Те се договориха също да се разшири сътрудничеството между Пекин и Вашингтон в борбата срещу трафика на наркотици.

Двамата обсъдили различията между САЩ и Китай във връзка с териториалните спорове на Пекин в Източнокитайско море и киберсигурността.

Пекин трябва да се съобрази с неотдавнашното решение на международен арбитражен съд срещу териториалните му претенции в Източнокитайско море, призова Обама. Американският президент призовал още Китай да спазва двустранното споразумение в областта на киберсигурността.

През последните осем години, които Обама прекара в Белия дом, отношенията на САЩ с Китай бяха белязани от хакерски атаки и търговски спорове.

Накрая Обама потвърди "непоколебимата подкрепа" за правата на човека в Китай и обърна внимание на необходимостта Пекин да защити "религиозна свобода" за всички свои граждани.