Американският президент Барак Обама използва своето първо телевизионно интервю след официалното си встъпване в длъжност, за да се обърне към мюсюлманския свят. Първата телевизионна изява на 44-я президент на САЩ беше пред арабския телевизионен канал "Ал-Араби".

Обама заяви, че неговата администрация ще подаде ръка за приятелство на мюсюлманите, но подчерта, че ще продължи да преследва терористични организации, които убиват невинни, предаде CNN.  Това обаче ще се случва при пълното зачитане на законовите рамки, допълни американският държавен глава, като поясни, че именно това прави Америка „велика страна".

Моята работа е да покажа на мюсюлманите, че американците не са техни врагове, заяви той. Понякога правим грешки, не сме безгрешни, каза още той.

Запитан за коментар за заплахите, които бяха отправени към него от страна Ал-Кайда в  няколко вида, той заяви, че идеите, за които говори терористичната организация, са изцяло несъстоятелни.

Съвсем скоро след поемането на поста си, администрацията на Обама демонстрира засилен интерес към Близкия Изток, коментира CNN. САЩ зае ясна позиция в конфликта в Палестина. По-рано стана ясно, че Обама е определил сенатор Джордж Мичел за специален пратеник на САЩ в Близкия изток.

Предстои той да срещне с президента на Египет, за да обсъди ситуацията в Газа. Припомняме, именно Египет изигра ролята на посредник в конфликта между Израел и Палестина, както и между двете радикални движения Хамас и Фатах.

Бившият американски сенатор Мичъл има богат опит като преговарящ в размирния регион. Пред 2001 година, ситуацията в ивицата Газа бе подобна на сегашната - израелски войски, подкрепени от танкове, нахлуха за кратко време в контролирана от палестинците територия. Представителите на САЩ, ООН, Европейския съюз и Русия настояваха за изпълнение на близкоизточния мирен план, съставен от Мичъл, тогава ръководител на Близкоизточната мирна комисия.