Американският президент Барак Обама подписа закон, който разширява действащите в САЩ механизми за защита на личните данни на гражданите и върху граждани на ЕС, като им позволява да действат за такава защита чрез съдилищата в САЩ, съобщава ДПА.

Обама приветства закона, който "ще позволи личните данни на всеки да бъдат защитени по най-силния възможен начин чрез нашите закони за защита на личната информация на гражданите - това се отнася не само за американските, но и за чуждестранни граждани".

Judicial Redress Act разширява защитата на личните данни според американското законодателство, което позволява на гражданите на страни, посочени от американското правителство, да коригират информация в своите досиета и да предприемат правни действия в американски съдилища, ако правителството на САЩ незаконно разкрива тяхна лична информация.

Вносителите на закона заявяват, че той ще укрепи трансатлантическите отношения и ще даде на европейските граждани същите права, които американските граждани имат в европейските съдилища. Мярката се очаква да бъде ключова в постигнатото този месец споразумение между ЕС и САЩ за нова система за защита на трансатлантическия пренос на данни.