Кандидатът на демократите за президент на САЩ Барак Обама призова за „агресивна дипломация", както и за икономически санкции, за да се постигне промяна в действията на Иран

Изявлението идва, след като по-рано днес  Иран изстреля пробно балистични ракети, чиито обсег на действие е достатъчен, за да достигне обекти на територията на Израел.

Това разгневи САЩ след нарастващите й страхове и опасения, че безизходното положение около спорния въпрос за иранската ядрена програма може да доведе до военен конфликт.

От кадрите, излъчени от местната телевизия се вижда, че Шахаб-3 се състои от 9 ракети, които бяха изстреляни едновременно точно в 8:00 ч. от строго пазено в тайна място в иранската пустиня.

„Няма съмнение, че се повишава напрежението в областта. И това е част от причината, подари която е толкова важно за нас да има последователна политика по отношение на Иран," заяви сенатор Барак Обама в интервю за Си Ен Ен.

Иран „трябва да страда заради заплахите от икономически санкции, след като дипломацията осъществи нови възможности за комуникация, чрез които ще се опитаме да избегнем провокацията, но даваме и силни стимули на Иран да промени поведението си," заяви още Обама.

„Необходима ни е малко по-агресивна дипломация, каквато за съжаление липсва през последните няколко години. В противен случай ще продължим да сме свидетели на увеличаващото се напрежение, което може да доведе до реални проблеми," допълни Барак Обама.

„Част от проблема, който имаме в момента, е, че на практика сме оставили основната дипломатическа дейност на Европа. Трябва да се ангажираме с активност," заяви Обама.

„Призовавам, например, тук в САЩ, прилагането на евентуално отнемане на правата на ирански фирми. Установихме, че по времето на Буш, износът на стоки към Иран се е увеличил."

„Това е грешен ход, който изпраща неясни послания към тях," заяви Обама.

Барак Обама ще направи първата си визита в качеството си на номиниран кандидат на Демократите за президент на САЩ в Лондон следващата седмица.

Предполага се също, че той ще направи и тайно посещение в Афганистан и Ирак.