Кандидатът за президент на САЩ, номиниран от Демократическата партия, Барак Обама планира да се срещне с бившия министър-председател Тони Блеър по време на посещението си в Лондон. Това са съобщили организаторите на кампанията на Обама, цитирани от АФП.

Високопоставено лице обяви, че Обама ще се срещне с бившия премиер на Великобритания и сегашен специален пратеник за Близкия изток Тони Блеър, заради неговата компетентност по въпроса за мирния процес в Близкия изток и общата ситуация в региона.

Сенатор Барак Обама е изразил и силното си желание да обсъди с него идеите си за решаване на проблема с климатичните промени и енергийните въпроси.

В Лондон Обама ще се срещне първо с настоящия министър-председател на Великобритания Гордън Браун и с лидерът на опозиционната партия Дейвид Камерън. С посещението му във Великобритания ще приключи и неговата едноседмична международна кампания.

„Той ще се срещне с бившия премиер Блеър на първо място в ролята му като представляващ Близкоизточния квартет. Това ще бъде един много полезен обмен, най-вече защото Обама ще пристигне директно от региона," заяви съветникът на сенатор Барак Обама.

В рамките на световната си обиколка сенаторът-демократ вече посети Кувейт, Афганистан и Ирак.

Предвижда се той да направи посещение още в Израел, Йордания, Германия, Франция и Великобритания.