Президентът на САЩБарак Обама поиска от Конгреса допълнителни 83,4 милиарда долара за войните в Ирак и Афганистан.

В искането си до Конгреса президентът обосновава искането си, че парите са му необходими за реализация на новата стратегия и организиране на изтеглянето на американските войски от Ирак.

В писмото си Обама заявява, че положението със сигурността по афганистанско-пакистанската граница налага спешни мерки, съобщава БиБиСи.

Обама уточнява, че 95 процента от допълнителните 83,4 милиарда долара ще отидат за подкрепа на военните операции на САЩ в Ирак и усилията на САЩ да победят "Ал Кайда".

75,5 милиарда долара ще бъдат дадени на Пентагона за военните операции, а над 7 милиарда долара ще са предназначени за чуждестранна финансова помощ. 1.8 милиарда са предназначени за Пакистан.

Ако бъдат одобрени от Конгреса, допълнителните средства ще увеличат общата сума на военните операции на САЩ в Ирак и Афганистан след 11 септември 2001 г. до почти един трилион долара.

През 2007 година администрацията на Джордж Буш похарчи за тези цели 171 милиарда долара, а през 2008 година 188 милиарда.

Очаква се, че Конгресът, който се контролира от демократите, ще удовлетвори искането на Брака Обама за допълнителното финансиране, въпреки че не малко конгресмени изразяват недоволство от бавните темпове на изтегляне на американските войски от Ирак