Президентът на САЩ Барак Обама поздрави кандидата на Демократическата партия за държавен глава на страната Хилари Клинтън, след като си осигури нужния брой делегати на вътрешния вот.

Припомняме, Клинтън спечели в Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота. Все още се очакват окончателните резултати в Калифорния и Монтана. Съперникът й Бърни Сандърс печели в Северна Дакота и води в Монтана с 1%, но изостава в Калифорния с повече от 20%. Клинтън събира повече от 1 900 делегати срещу 1 600 за Сандърс, но бившият държавен секретар има подкрепата на повече от 500 суперделегати. Така тя си осигурява повече от 2 383 делегати, за да спечели номинацията на демократите.

Президентът поздрави секретаря Клинтън за осигуряването на необходимия брой делегати за спечелване на демократическата номинация за президент”, се казва в съобщение на Обама. „Нейната историческа компания вдъхнови милиони и удължи нейната дългогодишна битка за семействата и децата от средната класа”, допълни американският президент.

Клинтън се обяви за номинацията на демократите, Тръмп печели Супервторника
Обновена

Клинтън се обяви за номинацията на демократите, Тръмп печели Супервторника

Първични избори се проведоха в няколко щата

Президентът на САЩ също благодари на двамата кандидати на демократите за провеждането на „вдъхновяваща кампания, мобилизирала демократите, привлякла нова генерация американци в политическия процес и хвърлила светлина върху важни политически идеи, имащи за цел икономиката и политиките на страната да работят за всеки, а не само за богатите и влиятелните".

За Сандърс държавният глава на САЩ каза, че той е привлякъл милиони американци с ангажимента си към проблеми като борбата срещу икономическото неравенство.

Обама ще се срещне със Сандърс в Белия дом в четвъртък по молба на сенатора на Върмонт.