„Ние сме първата генерация, която усеща ефектите от климатичните промени и последната, която може да направи нещо по проблема”.

Така започна своето обръщение пред над 150 световни лидери американският президент Барак Обама, който цитира думите на американски губернатор по време на световната конференция за борба с климатичните проблеми в Париж, която започна днес и ще продължи до 11 декември.

Той подчерта безпрецедентните ефекти от глобалното затопляне, които е забелязал по време на пътуване до Аляска.

Обама подчерта, че приема отговорността, че е лидер на втория най-голям замърсител в света.

Дойдох лично като лидер на най-голямата икономика в света и като лидер на втория най-голям замърсител в света, за да обявя, че САЩ не само признават ролята си в създаването на този проблем, но ние поемаме отговорността си да направим нещо по въпроса, категоричен е той, изтъквайки:

„Цинизмът ще бъде най-големият ни враг на тази среща на върха”.

Америка е на път да достигне до целта за намаляване на въглеродните емисии, които аз заложих в Копенхаген преди 6 години. Ние знаем, че много страни имат малка вина за климатичните промени, но ще бъдат първите, които ще усетят ефектите”, каза Барак Обама.

Държавният глава на САЩ обеща сформиране на нови фондове за подпомагане на най-уязвимите страни в борбата с ефектите от глобалното затопляне.

Ние нарушихме старите споразумения заради бездействие. Дойдохме в Париж, за да покажем нашета решимост. Растящата заплаха от климатични промени може да очертае контурите на този век повече от всеки друг проблем. Това може да бъде преломен момент, продължи той.

По думите му 14 от 15-те рекордно най-горещи години са се случили от 2000 година насам. 2015 година е на път да се превърне в най-горещата година в сравнение с всички останали, предупреди Барак Обама. Няма страна, която да е имунизирана от това, категоричен е президентът.

Нека няма съмнение. Следващото поколение следи какво правим, поясни той, призовавайки лидерите да се заемат с важната задача, която им е отредена.

Приветстваме гражданите на Париж за настояването им тази решаваща конференция да се проведе по план – акт на неподчинение, който доказва, че нищо няма да ни спре пред изграждането на бъдещето, което искаме за нашите деца, изтъкна той, визирайки решението на Франция да остане домакин на конференция независимо от терористичните удари в Париш от 13 ноември.

Междувременно САЩ, Канада и 8 европейски страни обещаха да отделят близо 250 милиона долара за подпомагане на най-уязвимите страни, за да се адаптират с нарастващото морско ниво, суша и други проблеми.