Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е против планираното от Пентагона разпространяване на снимки, които разкриват изтезания над задържани, съобщи СиЕнЕн.

Министерство на отбраната на САЩ има намерение да покаже стотици фотографии на затворници в Ирак и Афганистан.

Източник от администрацията на държавния глава заяви, че миналата седмица Обама е провел среща с правителствените адвокати, на която им е съобщил мнението си за снимките.

Според държавния глава ако те станат публично достояние, особено в този момент, ще се превърнат във фактор, подтикващ към агресия и дори война. Той смята още, че тяхното публично публикуване ще изложи на опасност американската армия.

По мнение на президента снимките ще затруднят и работата на американските военни части в Ирак и Афганистан. Агенция АП допълва, че Обама е разговарял и началниците на американските войски в двете страни, които явно също са го уведомили за опасенията си.   

В края на срещата с юристите Обама е заявил категоричната си позиция срещу разпространяването на фотографиите.

Искането за разпространението на снимките е на Американския съюз за защита на гражданските свободи. То беше одобрено от Пентагона през май 2008 година. Според източници от министерство на отбраната снимките показват извършени мъчения на над 60 затворници в Ирак и Афганистан.