Разпространението и потенциалното използване на ядрени оръжия представлява най-голямата заплаха за глобалната сигурност и мир. Това предупреждава президентът на САЩ Барак Обама преди двудневната Конференция за ядрена сигурност във Вашингтон, на която ще участват над 50 държави.

Основната задача на конференцията, която ще се проведе днес и утре, е предотвратяване попадането на ядрени оръжия или материали в ръцете на терористи.

От всички заплахи за глобалната сигурност и мир най-опасната е разпространението и потенциалното използване на атомни оръжия, пише Обама в статия за „Вашингтон пост” преди конференцията, на която ще участват включително лидерите на Индия, Китай, Южна Корея и Бразилия.

В четвъртък във Вашингтон аз ще посрещна повече от 50 световни лидери на нашета четвърта Конференция за ядрена сигурност за постигане на напредък по основния стълб от нашия Пражки дневен ред: предотвратяване терористи да се сдобият или да използват атомно оръжие”, подчертава още той.

Американският лидер отчита, че успешно са откарани от повече от десет държави високообогатен уран и плутоний.

По думите му световните лидери ще преразгледат усилията си в антитероризма и предотвратяване най-опасните терористични мрежи в света да се сдобият с най-опасните оръжия на планетата.

Според него международната общност трябва да остане единна пред продължаващите провокации от страна на КНДР.

САЩ ще продължат да работят със съюзници и партньори за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров по мирен път, изтъква той.

Обама заявява още, че като единствена страна, която е използвала ядрени оръжия, САЩ имат моралното задължение да продължат да водят по пътя за елиминирането им.

Нито една страна не може да изпълни тази визия сама. Това трябва да бъде работа на целия свят, категоричен е той.

Русия обяви, че няма да участва на конференцията.