Норвежката Нобелова комисия се е изпокарала докато стигне до единодушното решение да връчи наградата на американския президент Барак Обама.

В днешното издание на норвежкия вестник Verdens Gang, който се позовава на близки на членове на комисията се казва, че трима от петимата членове на комисията са били постоянно срещу присъждането на Нобел за мир на Барак Обама.

Нобеловата комисия е съставна от 5 души начело с бившия социалдемократичен премиер на Норвегия Торбьорн Ягланд, който в момента оглавява Съвета на Европа.

Според информацията на вестника първоначално по различни причини против кандидатурата на Обама са били бившата консервативна министъра на търговията през 1989-1991 Качи Кулман Фиве, социалистката Агот Вал и Ингер-Мари Итерхорн.

Избирането на американския президент за Нобелов лауреат за мир предизвика смесени реакции.

Поради това Нобеловият комитет, който му присъди наградата повторно трябваше да потвърди позицията си, че държавният глава на САЩ е достоен за отличието.

Припомняме, решението за удостояването на Обама с Нобелова награда за мир беше обявено на 9 октомври. Като основание за него се посочват усилията на американския президент за създаване на свят без ядрено оръжие и нов климат в международната политика, в който многостранната дипломация има ключова роля.