Кремъл отговори с предвидим театър на коментарите на външния министър Дейвид Камерън, след като той каза, че Украйна може свободно да използва оръжия, доставени от Великобритания, за да нанася удари в Русия, пишат "Чатъм хаус" и "Индипендънт".

Този театър беше както дипломатически, като британският посланик беше извикан във външното министерство в Русия в понеделник, за да предупреди за отмъщение, така и ядрен: Москва обяви, че ще проведе учения с тактически ядрени оръжия в близко бъдеще, за да напомни на света още веднъж, че ги има.

Позицията на Обединеното кралство е рязък контраст с тази на САЩ, които последователно забраняват на Украйна да използва оръжията, които доставя, за да поразява цели в Русия. САЩ дори разубедиха Киев да направи това, използвайки собствените си способности.

Разполагане в Украйна

Великобритания многократно е поемала водеща роля в доставката на оръжейни системи като ракети с голям обсег или основни бойни танкове на Украйна. В процеса се оказа, че страховете от "ескалация" във Вашингтон и Берлин произтичат от изключително успешен руски трик.

Но моралният авторитет на Обединеното кралство беше разклатен през последните месеци от нежеланието да превъоръжи собствените си въоръжени сили по начина, по който призовава другите европейски държави да го направят: грандиозните съобщения за инвестиции в отбраната се оказаха неадекватни при по-внимателно разглеждане.

Камерън също така предположи, че дългосрочният ангажимент на Великобритания за подкрепа на Украйна сега ще бъде до голяма степен финансов, тъй като "ние просто наистина изпразнихме всичко, което можем по отношение на предоставянето на оборудване".

И за съжаление, той веднага подкопа ефекта дори от този ангажимент, като отново изключи присъствието на западни войски в Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон многократно предупреди, че европейските войски могат да бъдат принудени да се намесят, ако Украйна не успее да спре агресията на Русия. Жизненоважно е Русия да разбере това, тъй като последното нещо, което Москва иска, е пряк военен сблъсък със страните от НАТО.

И въпреки това други европейски лидери реагираха с ужас на предложението. "Не мисля, че е правилно войници на НАТО да убиват руски войници", каза Камерън в края на визитата си в Украйна. Това може да е вярно днес, но тъй като амбициите на Русия стават все по-очевидни, това служи като напомняне, че целта на НАТО трябва да бъде да спре руските войници да бъдат там, където нямат право да бъдат.

Във всеки случай публичното отхвърляне на присъствието на западни войски в Украйна няма смисъл, независимо дали това е реалистично предложение за някои страни от НАТО. Само тази възможност е един от най-големите страхове на Кремъл.

Когато Камерън и други публично забраняват тази опция, всичко, което прави, е да успокои Путин, че може да продължи войната с много по-малко загриженост за възможните последствия.

Вместо това повече европейски лидери - и Обединеното кралство - трябва да последват примера на Макрон и да запазят "стратегическа неяснота" (тоест да не казвате на противника си какво няма да правите).

Русия засилва агресията

През последните две седмици Европа като цяло се събуди за кампанията на саботаж и смущения, които Русия води из целия континент. Няма съмнение, че Русия може да засили това още повече. Войната на Москва срещу Запада вече е едва скрита и докато Западът не реагира, няма много пречки за Русия при воденето й.

Използването на разширена мрежа от проксита означава, че шефовете на разузнаването на Кремъл няма да се притесняват твърде много, ако бъдат хванати на местопрестъплението. Мошениците и измамниците, които наемат в чужбина, ще се считат дори за по-използваеми от собствения им персонал. И тъй като Русия вече открито действа като държава-измамник, няма причина за безпокойство за увреждане на репутацията или отношенията й.

Западът трябва да очаква прокси атаките срещу Обединеното кралство и цяла Европа да продължат. Освен че възпрепятстват подкрепата за Украйна, те имат и друга полезна цел за Москва. Независимо дали успеят или не, те са полезни за събиране на информация за волята и капацитета на дадена страна да предотвратява и реагира на саботаж.

Има един традиционен начин за нараняване на Запада, който Русия може би все още не е използвала. По време на Студената война и дори в царските времена Москва влага усилия и ресурси в спонсорирането на терористични групи за извършване на атаки срещу европейски градове. Това би било по-произволна кампания на насилие от насочването към европейската логистика и поддръжниците на Украйна, което виждаме сега. Освен това би имало много по-голямо въздействие.

Европа не трябва да бъде само пасивна жертва. В началото на тази година писахме за недостатъчно използваната способност на Запада да влияе върху избора на Русия.

Обединеното кралство направи своите доставки на Storm Shadow явна последица от конкретни руски действия. Сега, изглежда, САЩ са направили същото с дългоочакваната си доставка на ракети ATACM с по-голям обсег.

За никой не е изненада, освен може би в Белия дом, че небето не е паднало.

Изричното одобрение на Великобритания за удари срещу Русия също може да бъде представено като следствие от атаките на Русия срещу Европа и с обещание, че ще последват още. Нещо повече, изричното разрешаване на Украйна да удари Русия с британски оръжия, както и със свои собствени, отваря други възможности за насочване към способността на Русия да води война.

Украйна вече нанесе удари по руски места, където се съхраняват дронове и ракети, използвани за убиване на нейни невинни цивилни. Тя също така започна удари по руската енергийна инфраструктура. Тези ограничени точкови удари са в ярък контраст с продължителната кампания на Русия за безразборно бомбардиране на украински градове.

Но при по-нататъшни атаки Украйна може да помогне на Европа, вместо обратното. Европейските страни могат да направят малко за руските системи за електронна война, които сеят хаос в европейския въздушен и морски трафик. Но за Украйна не трябва да се забраняват никакви задържания и е в интерес на всички заглушаването да бъде възпряно или прекъснато.

Когато обмисляме колко далеч трябва да стигне Западът в работата си с Киев, основният въпрос остава същият: дали Европа иска да спре Русия в Украйна или да позволи експанзивната война на Москва да вземе повече жертви по-на запад.

Простият морал и практичният здрав разум винаги са били аргументи за максимална възможна подкрепа за Киев. Одобрението на Великобритания за правото на Украйна да се защитава е отдавна закъсняла стъпка в правилната посока.