Министърът на отбраната на Румъния Адриан Тутуяну определи като "неподходящо" изявлението на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин относно забраната самолета на Рогозин да премине през въздушното пространство на Румъния.

Румъния е отказала да пропусне самолет с руския вицепремиер Дмитрий Рогозин

Румъния е отказала да пропусне самолет с руския вицепремиер Дмитрий Рогозин

Той е летял за Кишинев за среща с президента на Молдова

Припомняне, вчера въздушните сили на Румъния отказаха да пропуснат самолет с руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, който пътувал за Кишинев за среща с президента на Молдова Игор Додон. Според компанията S7 самолетът на Рогозин не е бил допуснат във въздушното пространство на Румъния от Румънската служба за управление на въздушното движение, защото на борда се намирал "човек със санкции".

В отговор Рогозин написа в социалните мрежи, че властите в Румъния са застрашили живота на пътниците на S7, между които имало и жени и деца. "Горивото ни стигна до Минск. Очаквайте отговора ни, гадове".

Румънският военен министър обясни, че румънските власти са направили каквото е било необходимо, за да се защити сигурността на страната.

По думите на Тутуяну властите в Румъния са длъжни да осигурят максимална сигурност в страната, както и да помагат на икономическото развитие. Самолетът не бил допуснат, за да се предотвратят "определени враждебни действия".

"Няма да встъпва, в подобна реторика. Не мисля, че трябва да превръщаме това в скандал", заяви Тутуяну и добави, че Румъния няма да направи грешката да раздува по различни начини ситуацията около заявленията на руския вицепремиер.