Полицията обискира дома на журналист от финландския вестник Helsingin Sanomat, заради статия с публикувани в нея разузнавателни данни за Финландия. За това съобщиха от самото издание, цитирани от ТАСС.

Служителите на реда са обискирали в неделя дома на журналиста Лаура Халминен, която е един от съавторите на статията.

Полицията е иззела личния и служебния й телефон, личния й компютър, таблет и няколко карти памет. Като причина за обиска полицаите са посочили подозрение за разкриване на секретна информация, свързана с националната сигурност. По думите на Халминен, те не са показали разрешение аз обиск, постановено от съда.

Журналистката е разбила с чук твърдия диск на компютъра си, за да защити своя източник.

В събота централната криминална полиция на Финландия започна разследване заради публикацията на секретни документи от военното разузнаване, в това число и отнасящи се към Русия.

Получените данни от изданието датират от различни години, в това число 2004 и 2010-та. На основание на тези документи вестникът съобщи, че изследователският разузнавателен център на финландските Сили на отбраната, които са в град Ювяскюл в централните части на страната, "се интересуват от всичко, свързано с Русия".

Един от тези въпроси е "проектът за газопровод по дъното на Балтийско море от Виборг до немския Грайфсвалд ("Северен поток"). В частност, по данни на изданието, във втората половина на миналото десетилетие разузнаването е предполагало, че "на газопровода е технически възможно да бъдат монтирани различни системи за наблюдение".

В полицията уточниха, че в хода на предварителното разследване ще бъде изучен въпросът, има ли "неправомерно публикувани секретни данни, чието разкритие нанася сериозен ущърб на отбраната и безопасността на Финландия". В понеделник ведомството публикува допълнителна информация за хода на съдебното производство. Искането за полицейско разследване е подадено от командването на Силите за отбрана.

Загриженост за изтичането на информация изрази и президентът на републиката Саули Нийнистьо. Според изявлението, разпространено от неговата канцелария, той смята, че "обнародването на секретни документи е критично от гледна точка на националната сигурност и нанася големи вреди".