Облаци от вулканична пепел, идващи от Исландия, доведоха до затварянето на всички летища във Великобритания и сериозно нарушиха полетите в страната, съобщи БиБиСи.

Всички полети във въздушното пространство на Великобритания са прекратени поради облаци от вулканичен прах.

Ако планирате да летите от или до Великобритания, свържете се с авиокомпанията, която ще използвате, за актуална информация.

По-рано днес стотици полети бяха отменени на редица британски летища, включително в Бристол, Кардиф, Манчестър, Ийст Мидлендс и лондонските Станстед, Гетуик, Лютън и Хийтроу.

От 12:00 ч. днес най-рано до 18:00 ч. няма да се осъществяват полети във въздушното пространство, контролирано от Великобритания, с изключение на спешни случаи.

Спрени са полетите до и от Шотландия, след като летищата в Абърдийн, Единбург и Глазгоу бяха затворени. Летищата в Белфаст, Северна Ирландия, и Нюкасъл в северната част на Англия, също не работят.

Дания, Белгия, Швеция, Финландия, Холандия и Норвегия също затвориха въздушното си пространство. Облаците вулканична пепел са достигнали и до редица западногермански провинции.

Изригналият вчера вулкан в Исландия разпръсна черен дим и пара във въздуха от дълбочина 200 метра под леда в ледника Ейяфятлайокутл. Очаква се облаците вулканична пепел да се движи на юг.

Първото изригване на вулкана стана в края на март месец и доведе до затварянето на много пътища. Също така и много полети на самолети бяха отменени, заради опасност от намалена видимост от гъстия пушек.