Датската медицинска асоциация призова обрязването на момчетата да става със съгласието на децата, след като те са били запознати с всички възможни последствия от тази хирургическа интервенция, съобщава местният новинарски сайт Локал.

Процесът за спирането на обрязването на момчетата, без лекарско предписание, следва да се извършва в диалог с населението, за които обрязването на момче има специална религиозна или културна значимост," посочват от Медицинската асоциация. Но най-важното нещо, което все още е здравето на детето, казва Лиз Мьолер , председател на Комисията по етика към Медицинската асоциация.

В Дания е забранено обрязването на жени, което се практикува в страни от Африка, проповядващи исляма.

Датските власти пресмятат, че между 1000 и 2000 годишно се обрязват в Дания. Те са предимно от еврейската и мюсюлманската общност. Основният проблем е, че те се извършват извън медицински заведения и от лица, които нямат медицинско образование.

Усложнения от обрязването, което се извършва в първата година от живота, са редки, но рискът се увеличава значително, ако процедурата се извършва по-късно, предупреждава проучване, публикувано през 2014 г.

Инициативата на датските медици има за цел да постави на първо място здравето на детето като се зачитат и религиозните особености на общностите, които го практикуват.

За евреите обрязването е задължително да стане в първите дни след раждането. Мюсюлманите го практикуват около четвъртата - петата година на момчето.