Перспективите за развитието на двустранното сътрудничество и изпълненията на решенията на Върха на НАТО в Уелс и Варшава бяха основните теми, обсъдени на срещата на министрите на отбраната на България и Великобритания Николай Ненчев и Майкъл Фалън. Тя се проведе днес, 27 септември, в Министерството на отбраната, в рамките на двудневното официално посещение на министъра на отбраната на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия Майкъл Фалън в нашата страна.

Министър Ненчев запозна своя гост с решенията на правителството за модернизация на въоръжените сили - процес, който стана възможен след увеличението на бюджета на Министерството на отбраната за тази година на 1,32% от БВП. По думите му, България ще изпълни решенията, взети на срещата на върха на НАТО в Уелс за достигане на бюджета за отбрана на 2% от БВП, както и ангажиментите за надграждане на бойните способности на въоръжените ни сили.

Министър Фалън отбеляза, че Обединеното Кралство е в готовност да окаже подкрепа в процеса на модернизация на Българската армия."Британската военна промишленост разполага и с експертиза, и с опит при разработването на необходимите на страната ви боеспособности, които е в готовност да предостави", посочи той.

В контекста на взетите решения на Алианса за укрепване на сигурността на страните-членки на съюза министър Ненчев посочи, че България и Великобритания могат да засилят сътрудничеството си в охрана на въздушното и морското пространство.

Двамата министри обсъдиха и възможностите за развитие на партньорството в борбата с хибридните заплахи и киберсигурността. Те се обединиха и около становището, че и двете страни имат силен интерес от справянето с бежанската криза и контрола на държавните граници. "Ние сме готови да обменяме повече информация за миграционните потоци и процеси, също така да увеличим подкрепата за обучение в България с цел подобряване на управлението на миграционните процеси във вашата страна", посочи министър Фалън.

В заключение министрите на отбраната заявиха, че България и Обединеното Кралство споделят еднакви ценности и са единни в решителността си да се справят с опасностите пред сигурността за гражданите.