Кортежът на френския външен министър Мишел Алио - Мари бе замерван с обувки от палестински демонстранти при пристигането му в Ивицата Газа в рамките на близкоизточната си обиколка.

С лозунги „Вън от Газа" палестинците попречиха на автомобила да продължи малко след преминаването му през пропускателен пункт в северния град Бейт Ханун.

Демонстрантите удряха с юмруци, хвърляха обувки. Един от тях дори се качил на капака на колата.

Причина за гнева на палестинците е изказване, погрешно разпространено като изявление на френския министър. В интернет сайт се появи информация, че Алио Мари е казала, че ЕС „трябва да осъди военното престъпление, което „Хамас" извършва като държи Гилад Шалит в плен".

В действителност думите на министъра бяха, че ще „предаде послание на ЕС, че пленникът трябва да получи посещения от Червения кръст".

В отговор бащата на пленения френско-израелски войник призова френския външен министър да поиска от ЕС да осъди „военното престъпление" на "Хамас".

Началото на негласната традиция със замерянето с обувки на важни особи в знак на протест постави иракският журналист Мунтазер ал-Зайди. През 2008 година той хвърли своята обувка срещу тогавашния американски президент Джорд Буш - Младши по време на визитата му в Ирак. Заради тази си постъпка журналистът получи три години затвор. След това наказанието бе намалено на девет месеца. В арабския мир ал-Зайди получи статут на герой.