Китай призова Републиканската партия да спре „безпочвените обвинения”, след като обвини Пекин в културен геноцид и че китайската икономика се основава на пиратство, информира „Франс прес”.

В платформата на републиканците за 2016 година, приета на конвента на партията в Кливланд, САЩ, се отбелязва, че Пекин има „нелепа претенция към цялото Южнокитайско море”, като се допълва, че в регионите Тибет и Синдзян „продължава културният геноцид”.

Валутата е манипулирана, нашите технологии са откраднати, интелектуалната собственост и авторските права са фалшифицирани в икономика, базираща се на пиратство”, се допълва в текста на републиканците.

Говорител на външното министерство на Китай призова партията „да спре със своите безпочвени обвинения срещу Китай и да не се меси във вътрешните работи на страната”.

Всички политически партии в САЩ трябва да разглеждат развитието на Китай по един обективен и рационален начин”, добави говорителят.

САЩ и Китай са двете най-големи икономики в света с дълбоки търговски връзки, но в областта на сигурността и човешките права Пекин и Вашингтон не се разбират.

Комунистическата държава е скептична към кандидата на демократите Хилари Клинтън, която е отявлен критик на нарушаваните от Китай човешки права в страната.